Cuba Teka Apa Benda Ni 2?

2011-02-26
 (click to enlarge)

Hai Kakkoiis, entry kali ini adalah untuk memenuhi request dari pembaca kakkoii iaitu

cik DEWITA

Yay, cik dewita, ini adalah untuk kamu.

Beliau ingin mengetahui rupa komputer pada tahun 1956. Teruskan bacaan ye..




Ini adalah rupa komputer pada tahun tersebut. Pada masa itu, ia dikenali sebagai komputer generasi pertama. Besarnya? Ok, ia memakan ruang sebesar bilik 24x30 kaki persegi. Bilik tersebut perlulah dilengkapi dengan penghawa dingin kerana komputer ini teramat panas! Ia bukan sahaja besar, tetapi perlu menelan belanja yang tinggi untuk penyelenggaraan. Sesuai dengan saiz dan harganya, ia merupakan komputer tercanggih pada zaman itu dengan kapasiti penyimpanan data utama 1000-4000 bytes (Besarkan? Haha lappy kakkoii sekarang pun boleh proses berkali ganda dari benda ni). Komputer ini sangat unik kerana ia hanya dapat menerima arahan dalam bahasa tahap rendah (binary code) sahaja.






Maintainance : Ish, mana satu butang restart nih..#$%^&*(



Secretary : Mengikut kiraan komputer ni, 125346.98760 x 0 =0! Wau hebatnya!! 




Cik L : ok, mula-mula kita kena cabut wayar hijau dulu...
En K : Kalau lagi sejam cari wayar hijau x jumpa-jumpa ni...esok aku berhenti kerja!




Mat : Abu, aku rasa ni la dia sarang semut tu..
Abu : Eh, bukan la Mat, tu RAM komputer ni!



Dialog pada gambar ini hanya rekaan semata-mata.. kah3

Apa kata Kakkoiis?

15 Komen Dari Mereka Yg Kakkoii:

dewita on February 26, 2011 at 10:54 PM said...

wah terbaik la kakkoii...
gile besar komputer.!!! (mood teruja)
tq kakkoii coz mempertimbangkan request sy....blog ni mmg terbaik (^_^) jika anda semua ingin tahu sesuatu?? diluar dugaan...diluar jangkaan...kakkoii adalah jawapannye =) credit to u

dewita on February 26, 2011 at 10:56 PM said...

mood = likeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee =)

Kakkoii on February 26, 2011 at 10:57 PM said...

wah wah wah... kakkoii telah di up ni.. huhu kembang hidung kakkoii.. haha. Kita sebagai bloggers nak kena pandai cari info menarik kan? So x salah nak mempertimbangkan request readers yang inginkan sesuatu yg kakkoii boleh provide.

Btw, kakkoii dah ada royal readers hehehe (Ye ke?) kuang3

dewita on February 26, 2011 at 11:28 PM said...

haha kakkoii...kembang hidung xpe...xmo kembang lain k...eheheehee...betol 2.....sy sgt sokong ngan pendapat kakkoi..info2 dalam blog kakkoi ni sgt3 berguna.menarik lagi tertarik..rugi sape yg x bc...sape2 yg free2 tu ley la bc.jgn dok main facebook je..isikan minda anda dengan info2x yg lebey bermanfaat.. lagi terkini......kakkoii sy tgu info terbaru dari anda......info pelik tp benar..=)tq

Kakkoii on February 26, 2011 at 11:30 PM said...

Baik bos! siap!!

ArryCode on February 26, 2011 at 11:37 PM said...

ler ingat kan mesin padi tadi
bagus tul info cam ni...
teruskn usaha cari wayar warna hijau tu

Kakkoii on February 26, 2011 at 11:51 PM said...

haha sampai kepagi gamaknya x jumpa huahuahua

dewita on February 27, 2011 at 12:06 AM said...

hahaha ...
agak2 kakkoii la kan cam ne la rupe komputer tahun 2020? mood = thinking....yg pasti x same cam skrg...

Kakkoii on February 27, 2011 at 12:07 AM said...

huh....... mencabar betul request dia. nanti kakkoii usahakan lagi ye.

dewita on February 27, 2011 at 1:08 AM said...

hehe...seriously u're the best!

nur aisya humaira on February 27, 2011 at 9:09 AM said...

wowww,gedabak besar..hak2,jenu nak cari wayar klu ade yg rosak...:)

Yastro on February 27, 2011 at 10:25 AM said...

Mmg gedabak giler komputer mase tu yekk...sape nama org yg cipta komputer ni kakkoii?

Kakkoii on February 27, 2011 at 8:50 PM said...

Charles Babbage's >> Yastro, dialah pencipta 1st generation computer

dewita on February 28, 2011 at 2:29 AM said...

superb..

dewita on February 28, 2011 at 2:34 AM said...

charles babbage's..... komputer..[=_=] teme kasih sbb cipta komputer..tqqqqqqqqqqq =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Kakkoii-me Copyright © 2011