Handphone Korang Berkualiti Ke?

2011-03-02



Salam sejahtera kakkoiis semua.

Kakkoii yakin bahawa kakkoiis semua mempunyai handphone.

Zaman canggih sekarang budak darjah 3 pun dah ada handphone. 
Tipu la kalau kakkoiis cakap tak ada kan?

Cakap pasal handphone, petang tadi handphone Kakkoii buat hal.

Suka hati dia aje nak off kan diri dia sendiri.

Maka dipendekkan cerita, Kakkoii pergilah ke kedai member ni. Dia kata handphone kakkoii dah problem.

"Aik? Aku baru beli 2 tahun dah problem? Biar betul!"

Nak kata tak jaga, rasa-rasanya baik aje Kakkoii jaga
(ye la beli guna duit kerja tu..sapa tak sayang beb.)

So dia kata handphone Kakkoii dipasang di negara "Tttuuuut" yang kualitinya amat teruk!

"Ni yang aku pelik ni.. Mamat ni nak 
kelentong aku la ni."
- berbisik dalam hati dengan muka tak percaya -

Kerana kawan, dia pun bukak la lubang... Cerita punya cerita, rupa-rupanya handphone yang mereka dapat ada gred dia masing-masing. Low quality low price la gitu.. Tapi jual harga sama dengan pasaran.

Ooo baru la Kakkoii faham kenapa ada kedai boleh tawar harga jauh lagi murah dari kedai lain..

Katanya lagi, ada cara pelanggan nak check kualiti handphone tu sebelum beli. Caranya mudah.

Tekan-tekan butang kita dah boleh tahu kualiti.




Kaedah-kaedahnya
  • Check EMEI number handphone tersebut. Caranya taip *#06#
  • Baca EMEI number ke-7 & 8.
    • Contoh :
      • XXXX0502-98XXXX -4- X8
      • 0 adalah nombor ke-7
      • 2 adalah nombor ke-8
  • Rujuk list di bawah
00
Handphone dipasang di negara pengeluar handphone tersebut
Kualiti Sangat Saik

01 atau 10
Handphone dipasang di Finland
Kualiti Agak Baik

08 atau 80
Handphone dipasang di Germany
Kualiti Biasa

02 atau 20

Handphone dipasang di Emirates
Kualiti Sangat Teruk

13
Handphome dipasang di Azerbaijan
Kualiti Paling Teruk


Apa lagi, Kakkoii keluarkan handphone ke-2 yang dah 10 tahun pakai tak pernah rosak. Bila check keluarlah nombor lucky 00! Patutlah.... 

Handphone yang baru pakai 2 tahun
02!! hampeh..


"Boleh aku share dalam blog?"
"Ikut suka kau la, ramai yang tak ambil tahu pun."


Lampu hijau dah ada, terpulanglah nak alert atau tak.

P/s: Kualiti handphone kakkoiis pula apa? tak nak share ke?

15 Komen Dari Mereka Yg Kakkoii:

ArryCode on March 2, 2011 at 10:32 AM said...

betul ker kakkoi.... kena check ni...trimas kerana share pengetahuan ni

Kakkoii on March 2, 2011 at 10:34 AM said...

betul... Memula kakkoii pun x caye. Tapi member tu siap tunjukkan table kat dokumen dia lagi. Menyesal lak x amik gamba kalo x ada bukti haha.

Tapi bila difikirkan balik, logik jugak coz hp lama kakkoii pakai x pernah ada prob langsung. kecuali bateri je. tp yg baru ni pakai baru 2 tahun dah meragam

sharina elisa on March 2, 2011 at 4:33 PM said...

01

Kakkoii on March 2, 2011 at 6:45 PM said...

pergh taniah~~ sharina

LiL HuBBy on March 2, 2011 at 6:51 PM said...

btol ke?? alaa.... kualiti aku punye trokkkk!!!...
kene tukar nie... hehehehe

LiL HuBBy on March 2, 2011 at 6:53 PM said...

kakkoi...
mau reblog ya... bole x???
hehehehe....

Kakkoii on March 2, 2011 at 6:54 PM said...

reblog? apa tu?

LiL HuBBy on March 2, 2011 at 6:56 PM said...

copy entry lorr... share sama org lain pula... boleh x??

Kakkoii on March 2, 2011 at 6:57 PM said...

ooo haha boleh aja. Nak share cara senang ke cara susah? hehe kalo susah salin la balik. kalo senang e-mel pd kakkoii roarians1987@gmail.com. nanti kakkoii hantar soft copy

Nadhirah Nasir on March 3, 2011 at 12:17 AM said...

tapi.. nad pnya xda dlm list.. huk3 ='(

Kakkoii on March 3, 2011 at 3:24 AM said...

nad punya nombor ke 7 dgn 8 ape?

Muhammad Zaqie Bin Mohd Salleh on April 3, 2011 at 10:45 PM said...

kalu 03 camne lak??

Anonymous said...

wow....
00

Ai Nelang on September 6, 2011 at 5:00 AM said...

kalau 04 macam mana plak...

Anonymous said...

3 hp.. Sume 04.. Ni ape plak?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Kakkoii-me Copyright © 2011