Diari Seorang Guru - Kau Biar Betul!

2011-08-05


Pada suatu hari...


Kriing~ Kriing~

"Err, hello?"

"Hello, ni en. Kakkoii ke?"

"Ye saya.. siapa ni?"

"Ok, saya en. Borhan pegawai dari Pejabat Pelajaran Daerah"

"Oh, ada apa yang saya boleh bantu?"

"Macam ni, berkenaan dengan permohonan kamu sebagai guru ganti, ada kekosongan sekarang. Berminat?"

"Sekolah mana tu?"

"IJC"

"Ok, saya terima.."

"Bagus, kalau macam tu esok pukul 3 petang, datang pejabat saya untuk interview."

"Ok. 3 petang esok."


Selepas sahaja talian dimatikan...


Yeeeees~ Akhirnya permohonan aku diterima!! 


Sebenarnya, sebulan sebelum itu kakkoii ada memohon sebagai guru gantian untuk mengajar sekolah rendah. Akhirnya permohonan tersebut diterima menandakan tamatnya "kebosanan sepanjang masa" cuti semester kali ini..

Keesokan harinya, selepas habis sesi interview..


"Ok, Kakkoii anda telah lulus dan saya ingin menawarkan tempat sebagai guru gantian di sekolah IJC."

"Saya akan mengajar subjek apa tuan?"

"Kamu akan mengajar SEJARAH."

"Err.. KAJIAN TEMPATAN?"

"Bukan, SEJARAH.."

"...."

"Kenapa?"

"Saya tak pernah dengar sekolah rendah ada subjek SEJARAH tuan.. err sukatan pelajaran baru ke?"

"Bila masa saya cakap kamu akan ajar sekolah rendah?"

"IJC?"

"IJC tu bukan sekolah rendah la.. itu SEKOLAH MENENGAH!!"

"Err yang dekat sebelah High School Melaka tu ke?"

"Yer lah.. yang tu la IJC"

"Yang sekolah perempuan tu ke?"

"A ah.."

"....."

"Tak nak ke tawaran ni?"

"Eh nak, nak..."



Dalam hati Kakkoii berkata..



"Sekolah menengah perempuan? Oh my god, I'm dead.. Sure aku mati kaku punya~!!"

"Oh ya, sebelum tu ada syarat untuk kamu."

"Apa dia tuan?"

"Jangan main FB dengan student"

".....erk~"


P/s : Adakalanya FB Ini menakutkan..

22 Komen Dari Mereka Yg Kakkoii:

elyna on August 5, 2011 at 8:16 AM said...

pesanan penaja tu best :p

Kakkoii on August 5, 2011 at 8:19 AM said...

damn... tapi dia x ckp kk x leh pomot blog kat student kan? hahha

cik AF on August 5, 2011 at 8:22 AM said...

hahahahaha,
terbaek la ~ kui3...

hana on August 5, 2011 at 8:23 AM said...

hahaha..
pesanan tu yg tak boleh bla..
hahah

Kakkoii on August 5, 2011 at 8:24 AM said...

cik AF >> ni fresh dari ladang tau

Kakkoii on August 5, 2011 at 8:24 AM said...

hana >> tau x pe.. terkedu kk dengar time tu

miss ct on August 5, 2011 at 10:00 AM said...

Assalamualaikum kakkoi..
terbaik lah.. mcm mana jd cikgu kk?? best x?

Ed on August 5, 2011 at 10:01 AM said...
This comment has been removed by the author.
EdeyusDaughter on August 5, 2011 at 10:03 AM said...

haha, cikgu ! post terbaikk !

Kakkoii on August 5, 2011 at 2:39 PM said...

miss ct>> wassalam... memang terbaik ah sek tu. miss ct try r bru tau haha

Kakkoii on August 5, 2011 at 2:40 PM said...

edeyus >> eh eh ada student baca haha terharu ^^

Siti Safiyyah on August 5, 2011 at 3:07 PM said...

so betul la ada student yg dh jumpe fb kk aritu tu? Siap takmo ngaku jd cikgu dia tu? Huhuhu. Eh lupe nak tanya, dh abis ngajar kn? Dapat byk adiah tak masa last day aritu? :D

Kakkoii on August 5, 2011 at 3:16 PM said...

haha ss >> betul la tu.. x nak ngaku sebab dah terikat janji dgn pegawai tu la haha.. hadiah? ermm rasa2nye?

Siti Safiyyah on August 5, 2011 at 3:30 PM said...

kalo ikut rasa, binasa. :p

mestilah byk kn? Cikgu laki pulak tu. Hahaha

saye on August 5, 2011 at 4:09 PM said...

fb semakin berleluasa....tidakkkkk...

Kakkoii on August 5, 2011 at 4:25 PM said...

ss >> ngeh3.. x tau dah nak letak mane hadiah tu

Kakkoii on August 5, 2011 at 4:26 PM said...

saye >> tau x pe... masuk 1st class je terus tanye cikgu ada fb???????? huh

Orang biasa on August 6, 2011 at 3:32 AM said...

haaa... jgn main fb dgn student ye... ingt pesanan tu.

Kakkoii on August 6, 2011 at 4:09 AM said...

orang biasa >> huuuaaaargh kejamnye kamuu

felicia said...

bwahahaha cikgu dah beri tau kami kat skolah la~ nape cikgu akan mati??

Kakkoii on August 7, 2011 at 3:52 AM said...

felicia >> sekolah lain, blog lain haha.. bukan mati yg tu la.. tu mcm gesture je

Anonymous said...

owhh . IJC kenangan betul . :)

rindu :)

kiah wilcha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Kakkoii-me Copyright © 2011