Yang Mana Abang Lebih Sayang?

2011-08-11
Adakalanya kita perlu membuat pilihan


Suatu hari, Kakkoii pergi ke Pasar Ramadhan bersama adik sepupu...

Setibanya di sana, terdapat seorang peminta sedekah duduk di atas jalan sambil meminta ehsan orang yang lalu-lalang..

Menggunakan kesempatan ini, Kakkoii ingin memberi teladan kepada adik saudara agar dia akan menjadi seorang yang pemurah kelak..


"Dik, kita ni kenalah selalu menderma tau.. Dapat pahala banyak dengan menderma. Lebih-lebih lagi di Bulan Ramadhan ni.."

"Derma? Kita nak derma apa?"

"Kalau nak derma, yang paling baik ialah barang yang kita sayang.. Makin kita sayang, makin besar pahala yang kita dapat.."

"Ooo.. Abang Kakkoii nak derma ke?"

"Nak la.. Tengok tu ada peminta sedekah.. kesian dia. Jom kita bagi derma nak?"

"Abang Kakkoii nak derma apa?"

"Ermm... Abang nak bagi duit aje lah.."

"Abang Kakkoii sayang duit ke?"

"Err.. Ye lah mesti la sayang duit!"


Sambil mengeluarkan wang RM 1 dari dompet..


"Abang Kakkoii, RM 1 dengan RM 50 mana abang lebih sayang?"

"Mestilah RM 50.. Kenapa?"

"Dah tu, bagi la RM 50 tu.. kan dapat lagi banyak pahala!"

"...erk"


P/s : Mulut adik sepupu Kakkoii ni memang tak ada insuran..

29 Komen Dari Mereka Yg Kakkoii:

fairuz on August 11, 2011 at 7:13 PM said...

haha bg la rm50! kate sayang. hahaa

al-kisah on August 11, 2011 at 7:15 PM said...

klu nk bg biar ikhlas xbek menunjuk kat org ahahahaaaaa

Kakkoii on August 11, 2011 at 7:15 PM said...

fairus >> tu la belanje nak wat beli juadah buke TT_TT

Kakkoii on August 11, 2011 at 7:15 PM said...

al-kisah >> haha ini bukan merungut, tapi share story le

Spanar Buruk on August 11, 2011 at 7:38 PM said...

amik hang kakkoii kan dah kena..dah tu hang bgi dak rm50 tu?..jgn tak bgi sat g adik sepupu hang bising..hehehe..

miss ct on August 11, 2011 at 7:38 PM said...

Assalamualaikum...
rm 1 je??? adoyai..bagilah rm 45 ke rm10 ke...hahaha...betul lah apa yg adik sepupu kakkoi ckpkan tu.. teringat kisah di mana rm1 selalu ada kat msjd tp rm50 selalu ada kat shopping complex, club2... x kisah byk ke sdkt nak derma, asalkan ikhlas...jom derma di bulan ramadhan..

Yana Farinha on August 11, 2011 at 7:42 PM said...

Hye..nice blog.. dah folo awk… jom singgah blog kita… www.duniasigadisberseliparhijau.blogspot.com

Kakkoii on August 11, 2011 at 7:43 PM said...

spanar >> gile ko... dah tu aku nak beli juadah berbuke pakai ape~!

Kakkoii on August 11, 2011 at 7:43 PM said...

ct >> asalkan ikhlas kan... kalo rm50 tp x ikhlas x gune gak ^^

Kakkoii on August 11, 2011 at 7:44 PM said...

yana >> ok tekiu~! kk dtg sekarang woooohooo

mOoN on August 11, 2011 at 7:45 PM said...

nak jawab "tapi antara rm50 ngan adik,, abang lebih sayang adik... abang derma adik jek la...boleh?"


hahahaha...

LemonSusu Skyjuice on August 11, 2011 at 7:50 PM said...

hahhahhah lawak lah adik sdare kakkoii tu...bhahahhhhaa...comel je..xkisah berapa yang kita derma asalkan khlas,,kalau kita derma 50 tapi xikhlas xguna gak kn?? tapi walaupun kita derma rm 1 tapi ikhlas pahala lagi masyukk:)

Kakkoii on August 11, 2011 at 7:54 PM said...

moon >> waaargh tu x boleh~~~ err kalo dipikirkan balik bagus gak kan.. hahha

Kakkoii on August 11, 2011 at 7:54 PM said...

lemon susu >> 101% setuju dgn kamoo

Phat on August 11, 2011 at 7:55 PM said...

adik sepupu tu kecik lagi ke dah besa hehe..tapi x kira la berapa amaun nya yang ingin kita dermakan..yang penting ikhlas dari kita..bukan untuk menunjuk2 atau riak

Kakkoii on August 11, 2011 at 8:18 PM said...

phat >> kecik lagi... tadika baru kalo x silap. betul yg penting kita ikhlas

Atiqah Wadiah on August 11, 2011 at 11:09 PM said...

haha~tulah abg kakkoii..budak kicik ni pndai tahu..hehe :)

Kakkoii on August 11, 2011 at 11:14 PM said...

atiqah >> die bukan pandai tapi lurus+loyar buruk ahahah

hana on August 12, 2011 at 1:46 AM said...

haha..
naseb bek x de seratus dalam wallet..
haha

Kakkoii on August 12, 2011 at 3:06 AM said...

hana >> 2 r.. tajam je mate die skodeng duit dlm wallet kk huhu

Sarah on August 12, 2011 at 5:36 AM said...

hahaha.. pandainya adik sepupu kakkoii ^^

Kakkoii on August 12, 2011 at 7:04 AM said...

sarah >> die memang teletah~ terlebih bijak nye budak haha

al-kisah on August 12, 2011 at 7:45 AM said...

kadang2 nak bg derma pn serba slah.yg mntak derma tu badan shat2 gemuk2..klu g crik krja kn bgus

Kakkoii on August 12, 2011 at 8:07 AM said...

al-kisah >> haha ada benarnya.. tp masing2 ada alasan sendiri.. yg penting ikhlas dr hati

►AdamXis◄ on August 12, 2011 at 1:53 PM said...

Assalam...zaman skrg adik2 kecik dah ada netbook semua pandai2 dh membilang....kah3.kan dah kena

SitiSafiyyah on August 12, 2011 at 5:17 PM said...

test test..



yes, dah boleh masuk blog kk. hehe. haa ni mesti kezen yg aritu kan? ape eh name dia? haha budak2 memang lurus kan kadang2 tu. tapi betul la tu kalo ikot sayang, bagilah 50. :p

Kakkoii on August 12, 2011 at 11:32 PM said...

adam >> wassalam.. membilang memang budak kecik tu paling pandai.. haha

Kakkoii on August 12, 2011 at 11:50 PM said...

ss >> haha memang die pun.. nama perlu dirahsiakan kalo x die saman kk nanti. memang kalo ikut syg rm 50, tp kalo ikut keikhlasan, rm 1! haha

HAFIZAL on October 3, 2011 at 6:43 PM said...

amekau...kan dah kena...hehehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Kakkoii-me Copyright © 2011